Tips voor het afsluiten van een hypotheek

Geplaatst op 2 september 2020 in Hypotheken

Een hypotheek afsluiten doet u niet dagelijks. Het aantal soort hypotheken waar u uit kunt kiezen mag dan wel aanzienlijk verminderd zijn de afgelopen jaren, het blijft toch moeilijk om de juiste keuze te maken. Privaet Financieel Maatwerk geeft tips om uw hypotheek aan uw persoonlijke wensen en verwachtingen aan te laten voldoen.

 

Denk aan de toekomst.

 

De maandlasten van een hypotheek bestaan uit aflossing, rentelasten en eventueel een overlijdensrisicoverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering. In een hypotheekgesprek wordt altijd gevraagd hoelang u de rente vast wilt zetten. Verwacht u een oplopende of aflopende rente de komende jaren? En verwacht u meer te kunnen aflossen in bepaalde jaren door bepaalde financiële gebeurtenissen, bijvoorbeeld een erfenis of een bonus vanuit uw werkgever? Al uw wensen & verwachtingen hebben invloed op de maandlasten. Zorg dus dat u hier een goed beeld over hebt.

 

Vergelijk niet alleen op basis van de hypotheekrente.

 

De laagste rente betekent niet altijd de laagste maandlast. Ook de looptijd van de hypotheek speelt bijvoorbeeld mee. Een looptijd van 20 jaar heeft natuurlijk heel andere rentetarieven dan een looptijd van 30 jaar. Tevens zijn de voorwaarden van groot belang. Mocht u een groot deel willen aflossen over een aantal jaar, dan wilt u dit natuurlijk boetevrij kunnen doen.

 

Gebruik uw eigen middelen.

 

Op dit moment is de spaarrente heel laag. Mocht u meer spaargeld hebben dan wordt vrijgesteld binnen box 3, dan kan het fiscaal voordelig zijn voor u om af te lossen op de hypotheek. Tevens heb u eigen middelen nodig voor extra kosten, denk hierbij aan kosten voor de overdrachtsbelasting, notaris, makelaar en taxateur. Sinds 2018 kunnen deze kosten niet meer mee worden gefinancierd binnen de hypotheek. Eigen middelen kunnen tevens zorgen voor lagere rentelasten, door het feit dat geldverstrekkers lagere rentes aanbieden bij relatief lagere schulden.

 

Vergelijk verschillende hypotheekaanbieders.

 

Het kan zijn dat u zich zeer vertrouwd voelt met de geldverstrekker waar u ook een betaalrekening heeft. Toch is het van belang dat u zich met betrekking op de hypotheek ook richt op andere aanbieders. De spaar- en betaalregelingen van een geldverstrekker zeggen namelijk niks over de hypotheekregelingen. Privaet Financieel Maatwerk helpt u graag bij het zoeken van de juiste aanbieder.

 

Kijk naar de mogelijkheid om hypotheekvormen te combineren.

 

Sinds 2013 is er alleen nog maar de keuze tussen een annuïtaire of een lineaire hypotheek. Wat hierbij vaak wordt vergeten is dat deze vormen ook gecombineerd kunnen worden om zo tot een perfecte afstemming op uw persoonlijke situatie te komen.

 

Maak gebruik van de kennis van uw adviseur.

 

De laatste tip is misschien wel de belangrijkste. Uw hoeft alle zaken met betrekking tot uw hypotheek niet zelf te regelen. Kijk samen met een adviseur naar uw persoonlijke wensen en verwachtingen, voor nu en voor later. Zo ben je er zeker van dat je een hypotheek krijgt die past bij jouw persoonlijke situatie.

 

Bent u op zoek naar de juiste hypotheek? Neem dan nu vrijblijvend contact op.