Je hypotheek oversluiten: hoe werkt het en waarom?

Geplaatst op 27 september 2021 in Hypotheken

 

Het oversluiten van een hypotheek betekent niets anders dan het opzeggen van een oude hypotheek en het afsluiten van een nieuwe. Dit kan zowel bij de verstrekker van de huidige hypotheek als een andere hypotheekverstrekker.

 

Waarom oversluiten?

 

Door een andere hypotheek af te sluiten kunnen de maandlasten een stuk lager worden. De rente die betaald dient te worden over een hypotheek is momenteel historisch laag, gemiddeld namelijk 1,45%. Hierdoor is het momenteel erg aantrekkelijk om de rente 20 of 30 jaar vast te laten zetten. Of dit verstandig is om te doen, hangt af van of je de oversluitkosten kunt terugverdienen met de lagere maandlasten. Daarnaast zijn ook eventuele toekomstplannen van belang.

 

Oversluitkosten

 

De oversluitkosten zijn alle kosten die gemaakt worden bij het oversluiten van een hypotheek. Denk hierbij aan kosten die betaald worden aan de huidige hypotheekverstrekker voor het voortijdig aflossen van de huidige hypotheek. Daarnaast behoren ook de kosten van de hypotheekadviseur en eventuele notariskosten tot de oversluitkosten.

 

Verbouwen/verduurzamen

 

Het oversluiten van de huidige hypotheek kan ook aantrekkelijk zijn als je wilt gaan verbouwen of je woning wilt verduurzamen. Het kan namelijk zo zijn dat de maandlasten van de huidige hypotheek plus een verhoging voor een verbouwing/verduurzaming te hoog zouden zijn. Door de huidige hypotheeklasten te herzien kan het zo zijn dat een verbouwing/verduurzaming wel mogelijk is. Zo kunnen de maandlasten lager worden en de waarde van de eigen woning hoger.

 

Steeds vaker oversluiten

 

Het oversluiten van een hypotheek gebeurt vanwege de lage hypotheekrentes steeds vaker. In de maand augustus 2021 registreerde het Hypotheken Data Netwerk (HDN) maar liefst 34 procent meer oversluitingen van hypotheken vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Daarnaast was de gemiddelde looptijd in 2011 nog bijna negen jaar, in 2021 is dat negentien jaar.

 

Wil jij weten of het voordelig is om je hypotheek over te sluiten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.