Nieuwe tarieven overdrachtsbelasting!

Geplaatst op 18 september 2020 in FinancieelenHypotheken

Momenteel betaal je bij de aanschaf van een woning 2% overdrachtsbelasting. Het kabinet heeft deze regels vanaf 2021 gewijzigd. Er komen 3 nieuwe tarieven: 0% voor “starters”, 2% voor andere kopers en 8% voor beleggers.

 

Alleen voor Starters? Niet altijd!

 

 

Het kabinet heeft de 0% overdrachtsbelasting benoemd voor “starters”. Dit is enigszins misleidend, want mensen die al een huis hebben gekocht in het verleden kunnen gewoon van deze 0% gebruik maken. Enige voorwaarde is dat deze “starters” tussen de 18 en 35 jaar oud zijn, en dat zij nog niet eerder van deze vrijstelling gebruikt hebben gemaakt.

 

 

Leeftijdsverschil met partner?

 

 

Stel nu dat jullie een huis met z’n tweeën willen kopen. Een van jullie is 31 jaar en de ander is 37 jaar. In dit geval is het zo dat er over de helft van de koopsom alsnog 2% overdrachtsbelasting moet worden betaald. In het geval van een koopsom van €400.000,- is dit dus 2% van €200.000,-. In deze situatie zal er €4000,- overdrachtsbelasting betaald moeten worden.

 

 

Regels betreffende de nieuwe wetgeving

 

 

Mocht je een tijdje na het kopen van je huis dit toch verhuren, dan is er niks aan de hand. In principe geldt dat je een halfjaar in dit huis moet wonen. Zolang je de intentie hebt om hier te wonen maar dit door bepaalde redenen niet meer kan, zal er in de overdrachtsbelasting niets meer veranderen. Mocht je opzettelijk aangeven dat je in het huis wilt wonen maar dit toch verhuren, dan kan dit behoorlijke problemen opleveren. Je moet dan alsnog de belasting betalen (8%) plus een boete van 10%. Eventueel kan een inspecteur van de belastingdienst hier nog 100% van het verschuldigde bedrag bovenop doen.

 

 

Nadelen nieuwe wetgeving

 

Er zijn voorlopig nog geen uitzonderingen voor ouders die een huis voor hun kinderen kopen om hen op weg te helpen. Dit betekent dus dat ouders in de nieuwe situatie 8% overdrachtsbelasting kwijt zullen zijn aan het huis dat zij kopen voor hun kinderen om ze op weg te helpen. Tevens kan het zo zijn dat huurders en verkopers de prijs van de hogere overdrachtsbelasting in de huur/verkoopsom gaan verwerken. Hierdoor zal de aankoopprijs van een woning een stuk hoger kunnen uitvallen.

 

Heeft u nog vragen betreffende de aanschaf van een woning? Neem dan nu vrijblijvend contact op.