Kleineondernemersregeling (KOR) 2021: inschrijving uiterlijk 3 december 2020.

Geplaatst op 25 november 2020 in Uncategorized

Als onderneming kun je gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR). Hierdoor is je onderneming volledig vrijgesteld van BTW, en alle bijbehorende verplichtingen. Als jij als ondernemer niet meer dan €20.000,- omzet per jaar verdient, kan dit interessant zijn. Privaet Financieel Maatwerk legt zowel de voor- en nadelen uit.

 

 

De kleineondernemersregeling

 

 

Vanaf 1 januari 2020 is de KOR veranderd in een vrijstelling van de omzetbelasting. Hiervan kun je als ondernemer gebruik maken als de omzet in een kalenderjaar niet hoger is dan €20.000,- exclusief BTW. Voor het bepalen van deze omzet telt tevens omzet mee die al vrijgesteld van de btw is, mits deze afkomstig is uit:

  • Levering en verhuur van onroerende zaken
  • Financiële diensten
  • Verzekeringsdiensten

Omzet uit andere btw-vrijgestelde diensten telt niet mee voor de bepaling van de omzetgrens. Hierbij kan gedacht worden aan sportdiensten, medische diensten en journalisten.

Iedere ondernemingsvorm kan gebruik maken van de KOR. Je keuze wordt wel vastgelegd voor de komende 3 jaar, of tot het moment dat je meer dan €20.000,- omzet verdient in een kalenderjaar.

 

 

Voordeel KOR

 

 

Als je onderneming veel particulieren als klant heeft, die de btw niet in aftrek kunnen brengen, is het een stuk goedkoper voor de klant. Hierdoor kun je als ondernemer eventueel net iets duurder worden, zodat er vanuit beide partijen een voordeel ontstaat. Tevens scheelt de KOR enorm in de administratieve plichten van een ondernemer. Er hoeft geen btw op de factuur te worden gerekend, er hoeft geen BTW administratie te worden bijgehouden en er hoeft geen aangifte omzetbelasting te worden gedaan. Wel moet er op de verkoopfacturen de zin “factuur vrijgesteld van OB o.g.v. artikel 25 Wet OB” worden geplaatst.

 

 

Nadeel KOR

 

 

Het Nadeel van de KOR is dat de ondernemer geen gebruik mag maken van de aftrek van voorbelasting in zijn aangifte omzetbelasting. Hierdoor zal de btw over eventuele investeringen niet aftrekbaar zijn voor de ondernemer. Verwacht je dus veel te gaan investeren in de komende 3 jaar, dan is het geen goed idee om je onderneming in te schrijven voor deze regeling.

Heb je in de afgelopen 5 jaren btw afgetrokken als voorbelasting, en is deze meer dan €2500,- ?

Dan moet je dit bedrag aan btw terugbetalen als je gebruik wilt maken voor de KOR. Voor investeringen in onroerend goed wordt er gerekend met 10 jaar, en is deze grens €5000,-.

 

 

Inschrijven

 

 

Als je gebruik wilt maken van de KOR per 1 januari 2021, dan dien je de onderneming in te schrijven vóór 3 december 2020. Je kunt de onderneming in principe ieder kwartaal inschrijven, Dit dien je uiterlijk 4 weken voor aanvang van een nieuw kwartaal te doen. Inschrijven kan via het aanmeldformulier van de belastingdienst.

 

 

Bent u als ondernemer geïnteresseerd in de kleineondernemersregeling en heeft u hier vragen over? Vraag dan nu een vrijblijvend gesprek aan.