Inschrijving UBO-register vanaf 27 September

Geplaatst op 11 september 2020 in Financieel

Vanaf 27 September moeten UBO’s zich gaan inschrijven in het nieuwe UBO-register. Deze beslissing komt vanuit Europese regelgeving ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme. Door gebruik te maken van dit UBO-register wordt het transparant wie er verantwoordelijk is voor de handelingen van een organisatie. Op deze manier kunnen personen die zich begeven aan economische vergrijpen zich niet meer verschuilen achter hun organisatie.

 

 

Wat is een UBO?

 

 

UBO staat voor Ultimate Beneficial Owner, dit betekent: uiteindelijke belanghebbende. Iedere personenvennootschap of niet-beursgenoteerde rechtspersoon is verplicht om de identiteit van de UBO vast te stellen. Dit heeft dus bijvoorbeeld betrekking op de maatschap, vof, cv, coöperaties, stichtingen etc. De UBO is degene binnen de organisatie die meer dan 25% van de zeggenschap of het eigendomsbelang binnen een organisatie heeft. Dit kan bijvoorbeeld uitgedrukt worden in aandelen of stemrechten met betrekking tot het verrichten van beheersdaden.

 

 

Hoe schrijf ik mijn organisatie in?

 

 

Iedere organisatie die zich moet inschrijven zal tijdig een brief van de KvK ontvangen met betrekking tot deze inschrijving. In deze brief staat uitgelegd hoe je de UBO kunt inschrijven. Dit kan online, via een formulier of via de notaris. Deze inschrijving kun je regelen tot en met 27 Maart 2022. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

 

 

UBO-register voor startende ondernemers

 

 

Ook starters met een personenvennootschap of niet-beursgenoteerde rechtspersonen moeten zich vanaf 27 September inschrijven in het register, anders krijgen zij geen KvK nummer. Voor starters kan dit niet online geregeld worden, maar zal dit moeten gebeuren bij het kantoor van de KvK of via de notaris.

 

 

Heeft u vragen betreffende dit UBO-register, neem dan nu vrijblijvend contact met ons op.